Zanim trafi do kranu

Udostępnij:
Odkręcamy kran i leje się kranowianka! Jednak zanim trafi do naszych domów, musi być najpierw uzdatniona, czyli pozbawiona wszystkich, szkodliwych dla naszego zdrowia, zanieczyszczeń.

Woda pobierana z rzeki w pierwszej kolejności poddawana jest procesowi utleniania. Następnie, po dodaniu soli glinu i żelaza zachodzi koagulacja, czyli łączenie się cząsteczek w większe struktury, które znacznie szybciej opadają pod wpływem siły grawitacji (sedymentacja) – w ten sposób eliminowane są z wody m.in. związki odpowiadające za jej mętność i barwę. W procesie sedymentacji cząsteczki opadają na dno osadnika i są usuwane. Pozostałe zanieczyszczenia zatrzymywane są na złożu filtracyjnym. Na koniec woda poddawana jest dezynfekcji, która zabezpiecza wodę pitną przed bakteriami i wirusami, w trakcie jej przesyłu do mieszkańców. Tak uzdatniona, trafia do naszych kranów. 

W Wodociągach Miasta Krakowa do dezynfekcji wody nie stosuje się już chloru gazowego, który nadawał wodzie charakterystyczny smak i zapach. W zamian wykorzystywane są promienie UV, podchloryn sodu (wytwarzany przez elektrolizery z soli kuchennej) lub dwutlenek chloru.

Pracownicy Centralnego Laboratorium kontrolują jakość kranowianki na każdym etapie procesu uzdatniania. Co ważne, badana jest również woda na końcowych punktach sieci, czyli ta bezpośrednio z kranu. Prowadzone są także ciągłe pomiary on-line wielu parametrów jakościowych, na każdym etapie uzdatniania wody oraz w wybranych punktach sieci wodociągowej, które są całodobowo analizowane przez dyżurnych technologów.

Zobacz jak uzdatniamy kranowiankę!
Skrócony proces technologiczny uzdatniania wody na przykładzie Zakładu Uzdatniania Wody Raba w Dobczycach

Skrócony schemat technologiczny Zakładu Uzdatniania Wody Raba

 

ZUW Raba zaopatruje w wodę ponad połowę mieszkańców Krakowa 

Skrócony proces technologiczny uzdatniania wody na przykładzie Zakładu Uzdatniania Wody Raba w Dobczycach. ZUW Raba zaopatruje w wodę ponad połowę mieszkańców Krakowa. Graficzne przedstawienie kolejności uzdatniania wody. Zbiornik Dobczycki, Ujęcie wieżowe, Ozonowanie, Koagulacja, Sorpcja, Osadniki, Filtry pospieszne, Dezynfekcja UV, Dezynfekcja podchloryn, kran oraz napis Kraków.

Ustawienia Twojej prywatności

Drogi Użytkowniku,

podczas korzystania z naszych serwisów przetwarzamy informacje (w tym dane osobowe) dostarczane przez Ciebie oraz gromadzone w plikach cookies.

Zamykając ten komunikat poprzez kliknięcie w przycisk „Akceptuję” wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych przez WMK S.A.

Możesz odmówić wyrażenia zgody lub ograniczyć jej zakres w Ustawieniach.

Informacja o przetwarzaniu Twoich danych osobowych znajduje się w zakładce Polityka Prywatności i Plików Cookies WMK S.A.